Συνηθισμένες απορίες FAQ

«Πως είναι δυνατόν να πληρώσω με Bitcoin πηγαίνοντας σε κάποιο κατάστημα;»
Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν με τη χρήση συσκευών, όπως τα smartphones, που αναγνωρίζουν τον κώδικα QR (QR Code) κι έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο Internet.

«Πόσο ασφαλείς είναι οι συναλλαγές;»
Όλες οι συναλλαγές στο δίκτυο Bitcoin βασίζονται σε κρυπτογράφηση SHA-256 η οποία είναι πολύ ισχυρότερη σε σχέση με την κρυπτογράφηση 128 bit που χρησιμοποιείται στη συντριπτική πλειοψηφία των υπηρεσιών Internet / Web Banking των τραπεζών σε όλο τον κόσμο σήμερα.

«Είναι νόμιμο;»
Φυσικά! Είναι εξίσου νόμιμο με άλλες εικονικές οικονομίες όπως τα Linden Dollars, το World of Warcraft gold κλπ.

«Είναι ασφαλές να μετατρέψω όλα μου τα χρήματα σε bitcoins ώστε να μη μ’ επηρεάσει μια πιθανή έξοδος της χώρας από τη ζώνη του ευρώ ή ένα κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων;»
Αν και τεχνικά το Bitcoin είναι ένα εξαιρετικά ασφαλές σύστημα, ας μην ξεχνάμε πως είναι μια ολοκληρωτικά νέα και πρωτοποριακή ιδέα. Παρά τη ραγδαία υιοθέτησή του από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ο κίνδυνος να δεχθεί συντονισμένες επιθέσεις από κέντρα εξουσίας ή και ν’ απαγορευτεί. Η χρυσή συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να μην επενδύσετε στο Bitcoin περισσότερα από όσα μπορείτε να χάσετε.

«Πόσοι το χρησιμοποιούν;»
Το Bitcoin γεννήθηκε στις 03/01/2009 και συνεπώς είναι ένα σχετικά νέο νόμισμα. Παρόλα αυτά, υπολογίζεται πως χρησιμοποιείται ήδη από μερικά εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Συμβάλετε στη διάδοσή του ξεκινώντας κι εσείς από σήμερα κιόλας!

«Τί μπορώ να πληρώνω με bitcoins;»
Το Bitcoin δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας προς το παρόν, αν κι έχει κάθε λόγο δεδομένης της κρίσης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε με bitcoins. Δείτε τη σελίδα μας με τίτλο: Τι μπορείτε να κάνετε με τα bitcoins.

«Έχω ακούσει πως το Bitcoin χρησιμοποιείται για παράνομες δραστηριότητες. Ισχύει;»
Όπως ένα αυτοκίνητο ή ένα μαχαίρι της κουζίνας μπορεί να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα για τη διάπραξη εγκλήματος, έτσι και το Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση παράνομων δραστηριοτήτων. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά αν χρησιμοποιείται ή όχι για παράνομες δραστηριότητες και πόσο. Το ίδιο όμως θα πούμε και για τα μετρητά, είτε πρόκειται για ευρώ είτε για δολάρια, κλπ.

«Ποιος δημιούργησε το Bitcoin;»
Το Bitcoin δημιουργήθηκε από κάποιον (ή κάποιους) με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto στις αρχές του 2009. Δυστυχώς δεν είναι γνωστά περισσότερα για αυτόν (ή αυτούς) τον άνθρωπο, ο οποίος εξαφανίστηκε σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του Bitcoin, αφού βεβαιώθηκε πως αυτό εξαπλωνόταν.

«Με ενδιαφέρει το Bitcoin. Πού μπορώ να βρω περισσότερες τεχνικές πληροφορίες για το πως λειτουργεί;»
Μπορείτε να διαβάσετε όλη την εργασία που περιγράφει το Bitcoin.

«Πως είναι δυνατή η ανωνυμία όταν όλες οι συναλλαγές που έγιναν είναι εμφανείς στην αλυσίδα των μπλοκ;»
Στην αλυσίδα των μπλοκ πράγματι εμφανίζονται όλες οι συναλλαγές, αλλά δεν είναι γνωστό σε ποιον ανήκουν οι διευθύνσεις Bitcoin που συμμετείχαν σε μια συναλλαγή. Βλέπουμε π.χ. πως από την τάδε διεύθυνση μεταφέρθηκαν 20 bitcoins στην τάδε διεύθυνση, αλλά δεν ξέρουμε σε ποιους ανήκουν οι διευθύνσεις αυτές. Επιπλέον, επειδή είναι δυνατό για κάθε συναλλαγή που κάνουμε να δημιουργούμε και καινούργια διεύθυνση Bitcoin είναι πολύ δύσκολο να προκύψει ταυτοποίηση.

«Πώς υπολογίζεται η αξία των bitcoins;»
Όπως κάθε ανταλλακτικό μέσο, η αξία που έχει προκύπτει από τη θέληση των ανθρώπων να συναλλαχθούν με αυτό. Κατά τον πρώτο καιρό λειτουργίας του δικτύου Bitcoin, τα νομίσματα είχαν πολύ μικρή αξία, καθώς ελάχιστοι άνθρωποι είχαν τη θέληση να συναλλαχθούν με αυτά. Όσο περνάει ο καιρός όμως, η ζήτησή τους και η χρήση τους σε συναλλαγές αυξάνεται κι ως συνέπεια αυξάνεται και η αξία τους. Επιπλέον, η αξία του Bitcoin προσδιορίζεται κι από άλλους παράγοντες όπως π.χ. ότι αποτελεί κι ένα παγκόσμιο δίκτυο πληρωμών, αντίστοιχο των μεγάλων δικτύων Visa, Mastercard κλπ και μάλιστα με πολύ πιο ελκυστικούς όρους.

Μοιραστείτε το!