Η τεχνολογία του Bitcoin στα χρηματιστήρια

Όταν συζητάμε για το Bitcoin, συνήθως αναφερόμαστε στη διαφορετικότητά του σε σχέση με άλλα μέσα συναλλαγών (μετρητά, κάρτες, τραπεζικές μεταφορές κ.α.), στην ευχρηστία του και φυσικά στην -μερικές φορές- εύθραυστη ισοτιμία του. Αυτά όμως αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, γιατί η τεχνολογία του Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με πολλούς άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα η διάθεση μετοχών.

Το Online πολυκατάστημα Overstock πρωτοτυπεί για άλλη μια φορά! Διαθέτει περισσότερες από 126000 μετοχές του, μέσω μιας πλατφόρμας που βασίζεται στην τεχνολογία του Bitcoin, Blockchain. Μέσω της θυγατρικής του που ονομάζεται t0, το Overstock έχτιζε τα τελευταία δύο χρόνια τον τρόπο και τις διαδικασίες που η τεχνολογία θα διευκολύνει την ανταλλαγή μετοχών.

Η τεχνολογία Blockchain αποτελεί ένα online κατάστιχο που κρατάει «λογαριασμό» για το πόσα νομίσματα έχει ο καθένας και το οποίο δεν ελέγχεται από κάποια κεντρική εξουσία ή εταιρεία. Εκτός όμως από αυτή τη χρήση, μπορεί να κρατήσει «λογαριασμό» και για άλλες ανταλλαγές, όπως π.χ. ανταλλαγή μετοχών κι ομολόγων. Με αυτή την τεχνολογία μπορούν ν’ αποτυπωθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και μικρότερο κόστος οι συναλλαγές μετοχών, χωρίς την ανάγκη όλων των ενδιάμεσων ή των κενών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Ο CEO του Overstock, Patrick Byrne, πιστεύει πως η τεχνολογία Blockchain μπορεί να φέρει εξορθολογισμό και βελτίωση των διαδικασιών όχι μόνο σε χρηματιστήρια όπως το NASDAQ αλλά σε κάθε κεφαλαιαγορά.

Η Wall Street έχει ήδη δώσει προσοχή στις τεχνολογίες που θα μπορούσαν να «εφεύρουν ξανά» την κεφαλαιαγορά, μέσω της τεχνολογία Blockchain. Επίσης, τον περασμένο Δεκέμβριο μεγάλα ονόματα όπως JP Morgan, Wells Fargo και State Street, συμμετείχαν σε ένα Project ανοικτού κώδικα με την ονομασία Hyperledger.

Είναι πλέον προφανές πως βρισκόμαστε στην τέταρτη φάση του:

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.

Mahatma Gandhi
Πηγή: Wired

Ποιά η γνώμη σας; Πείτε μας παρακάτω στα σχόλια.

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/