Επίσημος τρόπος πληρωμής το Bitcoin στην Ιαπωνία

Από την 1η Απριλίου 2017, το Bitcoin αποτελεί επισήμως τρόπο πληρωμής στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Δεν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο καθώς τέθηκε σε ισχύ σχετικός νόμος, που αναγνωρίζει επίσημα το Bitcoin ως τρόπο πληρωμής.

Τρόπος πληρωμής αλλά όχι «νόμισμα»

Ο νόμος αναγνωρίζει το Bitcoin κι άλλα ψηφιακά νομίσματα ως τρόπο πληρωμής, καθώς έχουν κάποιες παρόμοιες ιδιότητες με τα περιουσιακά στοιχεί, αλλά όχι ως «αναγνωρισμένα νομίσματα». Εντούτοις το Bitcoin δεν προσδιορίζεται ως «ιδιοκτησία» αλλά ως «ιδιόκτητη αξία».

Ο νόμος θέτει επίσης συγκεκριμένες απαιτήσεις όσον αφορά τ’ ανταλλακτήρια Bitcoin, όπως την υποχρέωση καταχώρησης των ανταλλακτηρίων, ελάχιστο κεφάλαιο ύψους 10 εκ. Γιεν, εφαρμογή μέτρων για την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής κατά της κλοπής, παροχή επιπλέον πληροφοριών στους χρήστες, υποχρεωτική εκπαίδευση υπαλλήλων, δημιουργία εσωτερικών κανονισμών, τήρηση διαδικασιών AML & KYC κι άλλα.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο Προτύπων Λογιστικής της Ιαπωνίας (Accounting Standards Board) αποφάσισε ν’ αναπτύξει ένα πλαίσιο λογιστικής σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα. Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα

Εκτός από τις αλλαγές που θα φέρει η νομοθεσία στην ίδια την Ιαπωνία, αναμένεται να φέρει αλλαγές και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφενός ενδέχεται ν’ αυξηθεί η ζήτηση για Bitcoin το οποίο θα οδηγήσει σε άνοδο την ισοτιμία του Bitcoin. Αφετέρου, η νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ στην Ιαπωνία ενδέχεται να αποτελέσει τον «οδηγό» για ν’ ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

Ποιές εγχώριες ή και παγκόσμιες επιπτώσεις πιστεύετε πως θα έχει η συγκεκριμένη νομοθεσία;

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/