Bitcoin και υποδιαιρέσεις

Διαβάζουμε παντού για την ισοτιμία του Bitcoin που άγγιξε κατά τη σύνταξη του άρθρου τα 281 δολάρια. Κάποιος που θέλει να ξεκινήσει τώρα με το Bitcoin, θα αποθαρρυνθεί αμέσως διαβάζοντας πως πρέπει να διαθέσει 281 δολάρια για να αγοράσει ένα Bitcoin. Είναι πολύ πιθανό να του φανεί και μάταιο αφού θα σκέφτεται ότι ίσως δε θα μπορέσει να αγοράσει με αυτό ένα αντικείμενο αξίας μισού δολαρίου. Αυτό όμως που δεν ξέρει και δεν αναφέρεται στον ελληνικό και ξένο τύπο, είναι ότι δεν χρειάζεται ν’ αγοράσει ένα ολόκληρο Bitcoin. Μπορεί να προμηθευτεί ένα χιλιοστό του Bitcoin ή ένα εκατομμυριοστό αυτού και πάλι να μπορεί να αγοράσει κάτι με αυτό. Το Bitcoin δεν είναι ευρώ, ούτε δολάριο. Είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό κι ως τέτοιο ακολουθεί άλλους κανόνες.

Η αξία των υποδιαιρέσεων

Για παράδειγμα, όταν βάζουμε βενζίνη στο αυτοκίνητο αναφερόμαστε σε λίτρα κι όχι σε κυβικά μέτρα. Ενώ όταν πρέπει να αναφερθούμε σε δοσολογία φαρμάκου, μετράμε σε ml. Αντίστοιχα, στην οδική σήμανση οι αποστάσεις μεταξύ πόλεων αναφέρονται σε χιλιόμετρα κι όχι σε χιλιοστά, αλλά οι διαστάσεις ενός επίπλου π.χ. αναφέρονται σε χιλιοστά, ή έστω εκατοστά. Αποτελεί λοιπόν, εδώ και πολλές δεκαετίες, κοινή πρακτική να χρησιμοποιούμε την ίδια μονάδα μέτρησης σε υποδιαιρέσεις ή πολλαπλάσια της, ανάλογα με την περίσταση και τις ανάγκες.

Μονάδες μέτρησης και Bitcoin

Καλά όλα αυτά, αλλά πως σχετίζονται με το Bitcoin αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι η μονάδα μέτρησης του Bitcoin είναι το 1 Bitcoin; Αυτό που αγνοούν οι περισσότεροι είναι ότι ένα Bitcoin έχει προφανώς υποδιαιρέσεις, που δεν ακολουθούν τα όσα ξέρουμε μέχρι τώρα για τις υποδιαιρέσεις των υπόλοιπων νομισμάτων. Ας πάρουμε για παράδειγμα το ευρώ. Ένα ευρώ αποτελείται από 100 λεπτά του ευρώ (cents) κι άρα η μικρότερη δυνατή μονάδα μέτρησής του είναι το 1 λεπτό. Το Bitcoin έχει πολλές περισσότερες υποδιαιρέσεις οι οποίες έχουν τις δικές τους ονομασίες. Η μικρότερη μονάδα μέτρησής του ονομάζεται satoshi (πήρε το όνομά της από το όνομα / ψευδώνυμο του δημιουργού του, Satoshi Nakamoto) κι ισούται με 1/100.000.000 Bitcoin. Δηλαδή, ένα Bitcoin αποτελείται από 100.000.000 satoshi !! Τα υπόλοιπα ονόματα των μονάδων μέτρησης είναι:

  • 1 dBTC το οποίο ισούται με 1 δέκατο του Bitcoin
  • 1 cBTC το οποίο ισούται με 1 εκατοστό του Bitcoin (όπως για παράδειγμα τα εκατοστά του μέτρου)
  • 1 mBTC το οποίο ισούται με 1 χιλιοστό του Bitcoin (όπως για παράδειγμα τα χιλιοστά του μέτρου)
  • 1 μBTC το οποίο ισούται με 1 εκατομμυριοστό του Bitcoin

Διαφορετική μέτρηση για το Bitcoin ή «Πάρ’ το αλλιώς»

Από τα παραπάνω λοιπόν, γίνεται σαφές ότι το 1 Bitcoin αποτελεί πάρα πολύ μεγάλη μονάδα μέτρησης –αντίστοιχη του 1.000.000 ευρώ- και για τις καθημερινές μας συναλλαγές θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τις υποδιαιρέσεις της. Η είδηση λοιπόν ότι το Bitcoin έφτασε τα 290 δολάρια π.χ., μπορεί και θα έπρεπε να παρουσιαστεί ως «Το 1 mBTC αγγίζει τα 29 cents». Με αυτό τον τρόπο, γίνεται μακράν πιο σωστή παρουσίαση των μεγεθών. Καταλήγουμε λοιπόν, πως ακόμη κι αν αυξηθεί κι άλλο η ισοτιμία του, πάλι θα είναι «λειτουργικό» για συναλλαγές μικροποσών. Μόνο αν η ισοτιμία ξεπεράσει το 1.000.000 (1 bitcoin = 1 εκατομμύριο ευρώ) δε θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε συναλλαγές αξίας ενός λεπτού του ευρώ (cent). Κάτι τέτοιο όμως δε το βλέπουμε σύντομα ή/και καθόλου.

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες:

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/