Capital Controls: Αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό

Ένα από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τα μέτρα περιορισμού κίνησης κεφαλαίων (Capital Controls), είναι η αδυναμία αποστολής εμβασμάτων σε τράπεζες του εξωτερικού. Πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα με τη χρήση Bitcoin;

Ας αναλογιστούμε το εξής σενάριο: Έστω ότι υπάρχει η ανάγκη να στείλετε χρήματα στο εξωτερικό –υποχρεωτικά μέσω τράπεζας– αλλά δε μπορείτε λόγω των μέτρων περιορισμού μετακίνησης κεφαλαίων (Capital Controls). Ας υποθέσουμε επίσης πως έχετε στην κατοχή σας bitcoins. Τί λύσεις υπάρχουν για να στείλετε τραπεζικό έμβασμα στο εξωτερικό;

α) Συναλλαγή χρήστη με χρήστη

Το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα γενικότερα είναι ευέλικτα και μας δίνουν πρωτόγνωρες δυνατότητες. Μία από αυτές είναι η απευθείας συναλλαγή αγοραστή-πωλητή αν κάποιος θέλει ν’ αγοράσει ή να πουλήσει bitcoins. Έτσι αν κάποιος έχει bitcoins μπορεί να τα πουλήσει απευθείας σε οποιονδήποτε αγοραστή εντός Ευρώπης και να πληρωθεί μέσω οικονομικής συναλλαγής SEPA, ώστε να χρήματα να κατατεθούν απευθείας στον τραπεζικό του λογαριασμό. Τα ευρώ που θα λάβει ο πωλητής στην τράπεζά του δεν θα υπόκεινται στους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων (Ελληνική ένωση τραπεζών περίπτωση 22) και θα μπορεί στη συνέχεια να τα στείλει σε άλλη τράπεζα στο εξωτερικό.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα. Κάντε κλικ στις εντολές πώλησης της πλατφόρμας LocalBitcoins και στη συνέχεια κάνετε κλικ στο πλήκτρο Sell σε κάποια από τις προσφορές, για να δείτε λεπτομέρειες σχετικά με τον πωλητή και τους όρους που θέτει. Φροντίστε ώστε ο πωλητής να είναι εκτός Ελλάδας, να έχει feedback score κοντά στο 100% και να συμφωνείτε με τους όρους που θέτει για τη συναλλαγή. Στη συνέχεια κάντε κλικ στο πράσινο πλήκτρο Sign up free για να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας στην υπηρεσία και να ολοκληρώσετε τη συναλλαγή.

β) Μέσω ανταλλακτηρίου

Η πώληση bitcoins μέσω ανταλλακτηρίου ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο χρόνο καθώς τα ανταλλακτήρια απαιτούν την ταυτοποίηση του χρήστη. Η διαδικασία πώλησης bitcoin είναι παρόμοια αλλά με κάποιες μικρές διαφορές. Αρχικά θα πρέπει να κάνετε εγγραφή στο ανταλλακτήριο με το πραγματικό σας όνομα και να στείλετε τα έγγραφα ταυτοποίησης, τα οποία περιλαμβάνουν συνήθως αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου, καθώς και κάποιον λογαριασμό κοινής ωφέλειας στο όνομά σας.

Μόλις ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία της ταυτοποίησης, μπορείτε να στείλετε τα bitcoins σας στο ανταλλακτήριο για να τα πουλήσετε σε όποια τιμή κρίνετε επιθυμητή. Μόλις πουληθούν θα λάβετε ευρώ στον λογαριασμό σας στο ανταλλακτήριο, τα οποία μπορείτε ανά πάσα στιγμή να μεταφέρετε στον ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό σας, ο οποίος θα πρέπει να είναι στο ίδιο όνομα με τον λογαριασμό στο ανταλλακτήριο. Τα χρήματα αυτά θα εξαιρούνται από τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων (Ελληνική ένωση τραπεζών περίπτωση 22) κι άρα θα μπορείτε να τα στείλετε σε οποιαδήποτε άλλη τράπεζα του εξωτερικού θέλετε.

Γνωρίζετε κάποιον απλούστερο τρόπο; Γράψτε τον στα σχόλια.

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες:

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/

Δύο σχόλια

  1. Έχω μια ερώτηση. Πήγα σήμερα σε μια τράπεζα να καταθέσω χρήματα για αγορά κρυπτονομισμάτων και μου είπαν ότι το μέγιστο που μπορώ να αγοράσω είναι 1000 ευρώ αξία συναλλάγματος το μήνα λόγω capital controls. Υπάρχει κάποια λύση σε αυτό;! Δε γίνεται να επενδύσω έτσι. Θα χρειαστώ 4 μήνες για να αγοράσω 1 bitcoin στη σημερινή του αξία και αυτό αν υποθέσουμε πως η αξία του δεν ανέβει καθόλου κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος :$

    1. Το όριο των 1000 ευρώ που σας είπαν ισχύει ανά τράπεζα. Αν έχετε τραπεζικούς λογαριασμούς σε διαφορετικές τράπεζες, μπορείτε να στέλνετε 1000€ από κάθε μία. Παρεμπιπτόντως προτιμήστε το Web Banking που έχει πολύ χαμηλότερες χρεώσεις σε σχέση με τον γκισέ.

      Άλλος τρόπος για να παρακάμψετε το όριο των 1000€ είναι να επιστρατεύσετε τους γνωστούς σας. Αν π.χ. έχετε 3 έμπιστους γνωστούς που έχουν λογαριασμούς σε 3 τράπεζες ο καθένας, τότε μπορείτε να στέλνετε μέσω αυτών 3Χ3Χ1000 = 9000€ ανά μήνα. Προφανώς θα χρειαστεί να γραφτούν όλοι σε κάποιο ανταλλακτήριο, όπου θα στέλνουν τα χρήματα.