Πορτοφόλι και προστασία – Μέρος 1

Μέρος 1 – Πορτοφόλι και προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Σε αυτό το μέρος, θα καλύψουμε κάποιες βασικές έννοιες για το Bitcoin καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που αφορούν την προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση (cracking, κλοπή, κλπ) στα νομίσματά μας.

Συσκευή

Η συσκευή μας, είτε πρόκειται για υπολογιστή είτε για άλλη φορητή συσκευή, αποτελεί το μέσο αλληλεπίδρασης με το Bitcoin. Αν αυτά τα μέσα δεν είναι σωστά ασφαλισμένα, δεν θα είναι ούτε οι συναλλαγές μας. Το σημείο αυτό είναι που χρειάζεται την καθημερινή προσοχή μας, αφού θα πρέπει να φροντίζουμε να κρατάμε συνεχώς τις συσκευές μας σε καλή κατάσταση. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν πρέπει να εγκαθιστούμε στις συσκευές που χρησιμοποιούμε με το Bitcoin, εφαρμογές αμφιβόλου προέλευσης. Θα πρέπει επίσης να έχουμε ενεργό κι ενημερωμένο Antivirus καθώς και να πραγματοποιούμε συχνά ελέγχους από τρίτα προγράμματα Antimalware. Πριν ξεκινήσετε με το Bitcoin φροντίστε ιδιαίτερα για την ασφάλεια της συσκευής σας. Η σημαντικότερη συμβουλή πάντως είναι να χρησιμοποιοούμε τη συσκευή με σύνεση.

Πορτοφόλι

Να θυμίσουμε ότι όποιος έχει το προσωπικό κλειδί της διεύθυνσής μας, μπορεί να ξοδέψει και τα bitcoins που περιέχονται στην αντίστοιχη Bitcoin διεύθυνση. Επίσης, το Πορτοφόλι μας δεν περιέχει τα ίδια τα νομίσματά μας, αλλά τα κλειδιά που μας χρειάζονται για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτά, αφού όλα τα νομίσματα του Bitcoin βρίσκονται στην αλυσίδα των μπλοκ.  Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να κάνουμε κάθε φορά που δημιουργούμε ένα νέο Πορτοφόλι, είναι να το κρυπτογραφήσουμε με έναν ισχυρό κωδικό ή φράση. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι ακόμα κι αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στο Πορτοφόλι μας, θα είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει τα κλειδιά αν δεν διαθέτει τον κωδικό ή φράση της κρυπτογράφησης.

Το «σπάσιμο» του Πορτοφολιού γίνεται δυσκολότερο όσο πιο πολύπλοκος είναι ο κωδικός ή η φράση κρυπτογράφησης. Αποφύγετε κωδικούς που είναι εύκολο να μαντέψει κάποιος, όπως π.χ. η ημερομηνία γέννησης, το όνομα ή η χρονολογία γέννησής σας κλπ. Επίσης, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό που έχετε χρησιμοποιήσει κι αλλού. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε κωδικό με τουλάχιστο 12 χαρακτήρες ή ακόμη καλύτερα κάποια φράση, π.χ. «ο παπάς ο παχύς έφαγε παχιά φακή», αλλά όχι μια φράση που σας χαρακτηρίζει ή που λέτε συχνά σε γνωστούς και φίλους.

Σχεδόν όλοι οι Clients έχουν επιλογή για κρυπτογράφηση του Πορτοφολιού.

Σημαντική σημείωση: Αν ξεχάσουμε τον κωδικό ή τη φράση κρυπτογράφησης θα είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουμε τα νομίσματά που βρίσκονται στο Πορτοφόλι μας. Συνεπώς θα πρέπει να σημειώσουμε τον κωδικό ή τη φράση κρυπτογράφησης σε ένα ασφαλές σημείο, όχι μέσα στον υπολογιστή η συσκευή μας κατά προτίμηση.

Χρήση

Κάθε φορά που θα χρειαστεί να στείλουμε νομίσματα κάπου, θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε τον κωδικό ή τη φράση κρυπτογράφησης, έτσι ώστε να γίνει η αποκρυπτογράφηση του πορτοφολιού, να διαβαστεί το προσωπικό κλειδί από τον Client για να υπογραφεί η συναλλαγή μας. Ευτυχώς όλα αυτά γίνονται αυτόματα μόλις δώσουμε τον κωδικό ή φράση κρυπτογράφησης. Όταν όμως πληκτρολογούμε τον κωδικό ή τη φράση κρυπτογράφησης, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι για τα παρακάτω:

  • Δεν βρίσκεται κάποιος κοντά μας, που να έχει τη δυνατότητα να δει τον κωδικό ή τη φράση κρυπτογράφησης
  • Δεν υπάρχει στο χώρο κάποια κάμερα ασφαλείας ή άλλη συσκευή που να έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τις κινήσεις μας
  • Ότι η συσκευή μας είναι «καθαρή» κι απαλλαγμένη από προγράμματα παρακολούθησης πλήκτρων (key-loggers) ή άλλα κακόβουλα προγράμματα και ιούς

Είναι καλή ιδέα να έχουμε δώσει οδηγίες για την πρόσβασης στο πορτοφόλι μας που βρίσκεται στον υπολογιστή ή συσκευή μας, σε κάποιο τρίτο άτομο που εμπιστευόμαστε, έτσι ώστε αν κάποια στιγμή βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου χρειαζόμαστε τα νομίσματα αλλά δε μπορούμε εμείς οι ίδιοι να τα χειριστούμε, να είναι κάποιος άλλος σε θέση να το κάνει. Πιθανά σενάρια τέτοιων καταστάσεων είναι να χρειαζόμαστε τα χρήματα αλλά να είμαστε μακρυά από υπολογιστή και Internet, σε νοσοκομείο, ή ακόμα και μετά θάνατον. Αποφεύγουμε να δίνουμε το ίδιο το πορτοφόλι μας, μαζί με τον κωδικό ή φράση κρυπτογράφησης σε τρίτους, εκτός κι αν είμαστε σίγουροι ότι ξέρουν πως να τα προστατεύσουν.

Προηγούμενο: Πορτοφόλι και προστασία – Πρόλογος / Επόμενο: Πορτοφόλι και προστασία – Μέρος 2

Μοιραστείτε το!