Με νόμισμα τύπου Bitcoin μπορεί να σωθεί η Κύπρος

Με νόμισμα τύπου Bitcoin μπορεί να σωθεί η ΚύπροςΛευκωσία: Επαναστατική λύση «εκτός κουτιού» στο οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου, εισηγείται ο τέως διευθυντής του ιδρύματος FULBRIGHT στη Λευκωσία, Δανιήλ Χατζηττοφής, κάτοχος πτυχίων στα Οικονομικά, στις Πολιτικές Επιστήμες και στη Διεύθυνση Επιχειρήσεων. Ο Κύπριος επιστήμονας που δίδαξε Διεύθυνση Επιχειρήσεων για δύο περίπου χρόνια στο Πανεπιστήμιο του TEXAS των Ηνωμένων Πολιτειών και εργάσθηκε για 29 χρόνια στην επιτροπή FULBRIGHT στην Κύπρο, ούτε λίγο ούτε πολύ, εισηγείται λύση που να βασίζεται στην καθιέρωση ενός νέου νομίσματος τύπου Bitcoin.

Την πρότασή του, ήδη την έχει συζητήσει με Αμερικανούς επιστήμονες εξειδικευμένους σε τέτοια θέματα, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να συμβάλουν στην προσπάθεια για επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Ο Χατζηττοφής ενημέρωσε επίσης τον Κύπριο νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη για την πρότασή του.

Τι ακριβώς εισηγείται ο Κύπριος επιστήμονας; Λέει ο ίδιος: «Εισηγούμαι τη δημιουργία ενός νέου κρυπτονομίσματος που να υπερτερεί του Bitcoin διότι θα έχει την αναγνώριση του κράτους και θα υποστηρίζεται από τα ενδεχόμενα έσοδα της κυπριακής Κυβέρνησης από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ».

Για τη σχέση και τη γνωριμία του ιδίου με το Bitcoin, λέει: «Αν άκουγα τους φίλους μου το 2009 και αγόραζα 100 ευρώ σε Bitcoin, σήμερα θα είχα αρκετά εκατομμύρια ευρώ περιουσία. Αν τους άκουγα πριν 6 μήνες που ήρθαν στην Κύπρο και αγόραζα τότε Bitcoin στα 100 δολάρια το ένα, σήμερα θα είχα σχεδόν δεκαπλάσια την επένδυση μου».

Όπως αναφέρει, το Bitcoin δημιουργήθηκε από μια άγνωστη ακόμα ιδιοφυία χρησιμοποιώντας προγράμματα με τέτοια κρυπτογραφικά χαρακτηριστικά που κάνουν τη σύγκρουση του Ήλιου με τη Γη πιο πιθανή παρά την αποκρυπτογράφηση του Bitcoin. Υπολογίζεται δε ότι για να προσπαθήσει να σταματήσει προσωρινά το Bitcoin κάποια Κυβέρνηση (π.χ. η Κυβέρνηση των ΗΠΑ) θα πρέπει να δαπανήσει δύο τουλάχιστον δισεκατομμύρια δολάρια. Το κόστος αυτής της προσπάθειας είναι αποτρεπτικό και για έναν άλλο λόγο: το δίκτυο των κυβερνητικών υπολογιστών θα ανιχνευόταν άμεσα από το σύστημα και έτσι θα εξαιρείτο από τις συναλλαγές.

Τι σχέση έχουν όμως όλα αυτά με τη λύση που εισηγείται για το οικονομικό πρόβλημα της Κύπρου; Λέει: «Αυτή η κρυπτογραφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα νέο νόμισμα όπως το Bitcoin, με την ονομασία, ενδεχομένως Εnergycoin, με υποστήριξη από την κυπριακή Κυβέρνηση και με εξασφαλίσεις (κάτι που δεν υπάρχει στο αρχικό Bitcoin) από τα ενδεχόμενα εισοδήματα από το οικόπεδο 12».

Οι απαιτήσεις και τα πλεονεκτήματα

Το Energycoin για να πετύχει πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  1. Να έχει σύνδεση με έναν φυσικό πόρο –τα ενδεχόμενα εισοδήματα από το Οικόπεδο 12.
  2. Να διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά του Bitcoin: να είναι δηλαδή σπάνιο, να είναι μέσο συναλλαγών, μονάδα μέτρησης αξίας αλλά και λογιστική, μέθοδος για αναβαλλόμενες πληρωμές (standard for deferred payments).
  3. Το κάθε Energycoin να είναι μετατρέψιμο από τον κάτοχό του και κατά βούληση σε κάτι που έχει αξία, όπως μετοχές του οικοπέδου 12 (βασιζόμενες στα ενδεχόμενα έσοδα του κράτους από το οικόπεδο 12), ένα άλλο κρυπτονόμισμα όπως το Bitcoin, μονάδες γης, μονάδες ηλεκτρισμού, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και/ή χρυσό.
  4. Επειδή μια επένδυση στο Energycoin προϋποθέτει εμπιστοσύνη προς τον εκδότη, το νόμισμα πρέπει να έχει δημιουργηθεί από έναν οργανισμό που να εμπνέει εμπιστοσύνη. Αυτή η αρχή δεν πρέπει να μπορεί αμέσως να ρευστοποιήσει τα Energycoins που κατέχει για να αποφύγει το ενδεχόμενο της «pump and dump» (φούσκωσε και ξεφορτώσου) επένδυσης.

Ένα τέτοιο κρυπτονόμισμα θα έχει μεταξύ άλλων -σύμφωνα πάντα με την πρόταση Χατζηττοφή- τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  1. Η εκδοτική Αρχή θα μπορέσει αποτελεσματικά να προπωλήσει περιουσιακά της στοιχεία τουλάχιστον στην τωρινή τιμή της αγοράς. Θα μπορούσε δηλαδή η κυπριακή Κυβέρνηση να προπωλήσει τα ενδεχόμενα έσοδα της από το οικόπεδο 12 (όπως θα τα καθορίσει η ίδια) στην τωρινή τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
  2. Η εκδοτική Αρχή θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το μοντέλο της ενδεχόμενης μελλοντικής αξίας ενός προϊόντος, το οποίο είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια.
  3. Ταυτόχρονα, η εκδοτική Αρχή θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει ένα νέο χρηματοοικονομικό μοντέλο που δεν καθιστά αναγκαία τη διαμεσολάβηση κάποιου άλλου οργανισμού ή κάποιας τράπεζας.
  4. Η εκδοτική Αρχή θα μπορεί, για παράδειγμα, να πληρώσει οφειλές της ή υπαλλήλους της σε Energycoin, αφού θα είναι εφικτή η άμεση ρευστοποίηση τους, με τρόπο που μια μετοχή σε εταιρεία δεν μπορεί να πετύχει».

Πηγή: Ο φιλελεύθερος κείμενο του Λούκα Πάρπα

Μοιραστείτε το!

      

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην πληροφορική, ο Αντώνης ξεκίνησε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών και συσκευών και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων, σε περιβάλλοντα Windows και Linux.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία έως τώρα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρόχους υπηρεσιών Internet, πολυεθνική ασφαλιστική εταιρία και μεγάλα ονόματα στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Πάντοτε προσηλωμένος στον αγαπημένο του κλάδο, την πληροφορική.

Ο Αντώνης ανακάλυψε το νέο και μαγικό κόσμο του Bitcoin το 2012. Αφού μελέτησε για μήνες τον τρόπο λειτουργίας του και κατανόησε τις εσωτερικές δομές του, πίστεψε και πιστεύει σθεναρά ότι το Bitcoin είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις/εφευρέσεις του 21ου αιώνα. Για αυτό και δημιούργησε την πρώτη ελληνική ενημερωτική ιστοσελίδα σχετικά με το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Σκοπός του ήταν και παραμένει να μεταδώσει την πληροφορία και τη γνώση σε όλους τους ομιλούντες την Ελληνική γλώσσα.

Website: https://BitcoinX.gr/