«To bitcoin δεν είναι παράνομο» Διατύπωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου

Η κεντρική τράπεζα αναγνώρισε έμεσα για πρώτη φορά χθες ότι bitcoin δεν είναι παράνομο, αλλά πάλι έδωσε έμφαση στους κινδύνους για ένα ανεξέλεγκτο ψηφιακό νόμισμα.
«Bitcoin δεν είναι παράνομο, αλλά συγχρόνως ούτε υποβάλλεται αυτό στον έλεγχο του συστήματος ή ο κανονισμός που υφίσταται» διατύπωσαν πηγές στην κεντρική τράπεζα είπε στον ιστοχώρο cyprus-mail.com 
Οι πηγές, που δεν επιθύμησαν να ονομαστούν, είπαν ότι εκτός από το να εκδώσουν προειδοποίηση των πιθανών σχετικών κινδύνων  δεν υπήρξε κάτι άλλο που θα μπορούσε, η κεντρική τράπεζα, να  μπορεί να κάνει.
Ο τραπεζικός ρυθμιστής προηγουμένως δύο φορές έχει διανείμει μια προειδοποίηση στους καταναλωτές, να ενημερωθούν πως υπάρχουν κίνδυνοι που περιλαμβάνονται στις εμπορικές συναλλαγές στα εικονικά νομίσματα, σύμφωνα με μια απόφαση Δεκεμβρίου που εκδίδεται από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές (EBA).
Αυτός ο δισταγμός έχει οδηγήσει στο χρηματιστήριο της Κύπρου και την Επιτροπή Κινητών Αξιών και Συναλλάγματος (CySEC) να επανεκτιμήσουν, παρά την αρχική προθυμία να επιτραπούν τα bitcoin-ώς εμπορικά προϊόντα, όπως τα παράγωγα στα χρηματηστήρια.

Bitcoin          Οι προειδοποιήσεις κεντρικής τράπεζας ήρθαν ακριβώς μετά την είσοδο     της εταιρείας Neo & Bee ώστε να προωθήσουν την επιχείρησή τους στην Κύπρο. Μετά από μια διαταραγμένη εβδομάδα μέσα απο αιφνιδιαστικές επιθέσεις, Neo & Bee άνοιξε και προστέθηκε στον κλάδο του bitcoin στη Λευκωσία τη Δευτέρα. Η επιχείρηση έχει ήδη συζητήσεις με διάφορες επιχειρήσεις όπου θα δέχονται τις πληρωμές τους σε bitcoin, συμπεριλαμβανομένων των So Easy Stores, LTV και Telemarketing.

Η Neo & Bee έχει επιδιώξει κάποια έγκριση από τους ρυθμιστές, κάτι που θα ωθούσε τη θέση τους.Έχουν συναντήθει με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και μίλησαν για το bitcoin, αν και είναι κατανοητό ότι τα όποια ανοίγματα της εταιρείας στην Κεντρική Τράπεζα έχουν μέχρι στιγμής αγνοηθεί.

Η κεντρική τράπεζα φαίνεται να μην ξέρει τι ακριβώς να κάνει με το bitcoin, το οποίο δεν ταξινομείται ούτε ως νόμισμα υπό τη συμβατική έννοια, ούτε ως οικονομικό όργανο – και ως εκ τούτου είναι πέρα από τη σφαίρα του κανονισμού. Και όσο αφορά τα εικονικά νομίσματα, ο νόμος της Κύπρου σύρει ένα κενό.

«Είναι μια γκρίζα περιοχή», δήλωσε ένας υπάλληλος στην Κεντρική Τράπεζα.
Νέο & Bee θέλουν να πείσουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δώσει το πράσινο φως για διαπραγμάτευση στο bitcoin με βάση τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα το πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αλλά για τα παράγωγα να βασίζονται σε bitcoin, το bitcoin πρέπει πρώτα να χαρακτηριστεί ως ένα χρηματοοικονομικό μέσο ή τουλάχιστον ως ένα εμπόρευμα. Αλλά ακόμη και πριν από αυτό, ένα χρηματοδοτικό μέσο θα πρέπει να θεωρείται ως νόμισμα, και μόνο στις κεντρικές τράπεζες έχουν τη διακριτική αυτή ευχέρεια.

Είναι απίθανο, ωστόσο, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρος να εγκρίνει bitcoin πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρήση το ψηφιακό νόμισμα  τουλάχιστον, εκδώσει ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές.

Απο την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η κ.Δήμητρα Καλογήρου, πρόεδρος είπε τα χέρια τους είναι δεμένα, καθώς πρέπει να συμμορφώνονται με την οδηγία MiFID (οδηγία για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων) και με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ). Σήμερα MiFID δεν αντιμετωπίζει καθόλου τα  εικονικά νομίσματα. Αλλά κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες τις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπάλληλοι θα λαμβάνουν μέρος σε συζητήσεις πάνελ της ΕΑΚΑΑ για bitcoin.

«Χωρίς το ΟΚ από την MiFID ή η ΕΑΚΑΑ, δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί από μόνη της να αποφασίσει ότι bitcoin είναι ένα χρηματοδοτικό μέσο», δήλωσε η  κ.Καλογήρου.

Συνέχεια

 

Μοιραστείτε το!

      
Υπό τις ετικέτες: