XBT ο ISO κωδικός νομίσματος του Bitcoin;

XBT

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την ιστοσελίδα xe.com που παρέχει πληροφορίες για τις ισοτιμίες μεταξύ των νομισμάτων. Με έκπληξη παρατηρούμε ότι εδώ και μερικές ημέρες στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα προστέθηκε και το Bitcoin στη λίστα των νομισμάτων με τον κωδικό XBT, ενώ μέχρι σήμερα ο ανεπίσημος κωδικός που χρησιμοποιούνταν ευρέως ήταν ο BTC. Στο SIX Interbank Clearing, το οποίο εδρεύει στη στη Ζυρίχη και είναι υπεύθυνο για τη συντήρηση της λίστας με τους ISO κωδικούς νομισμάτων όλου του κόσμου, έχει ήδη γίνει παρουσίαση του Bitcoin και προσανατολίζονται προς την απόδοση στο Bitcoin του κωδικού XBT ως προς την κωδικοποίηση ISO 4217. Στη Wikipedia αναφέρεται ήδη ο κωδικός XBT δίπλα στο Bitcoin.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ - Ξυλεία Αντωνόπουλος Logo Ι.Χ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕΞ

Η απόδοση κωδικού ISO δηλώνει πέραν πάσης αμφιβολίας την παγκόσμια αποδοχή του Bitcoin. Πριν από αρκετές μέρες υπήρχε έντονη φημολογία ότι το Bloomberg δοκιμάζει εσωτερικά στην πλατφόρμα του έναν νέο δείκτη, αυτόν του Bitcoin, κάτι που επιβεβαιώθηκε λίγες ημέρες αργότερα από υπάλληλο:

Bloomberg is testing Bitcoin data, but this is only accessible to internal users and not Bloomberg Professional service subscribers. We often prototype new functions and dashboards; some that are eventually rolled out, and some that aren’t. It’s premature to provide any details about Bloomberg’s plans for this prototype at this stage.

Ο κωδικός ISO που πρόκειται να αποδοθεί επίσημα και στο Bitcoin έχει κι άλλες επεκτάσεις. Το SWIFT είναι ένας συνεταιρισμός που παρέχει την πλατφόρμα επικοινωνίας για να συνδεθούν περισσότεροι από 10.000 τραπεζικοί οργανισμοί σε 210 χώρες (16 περισσότερες χώρες από τα Ηνωμένα Έθνη). Η επιρροή του SWIFT είναι τόσο διάχυτη, που το οικοσύστημα του είναι ένα καθημερινό βαρόμετρο της παγκόσμιας οικονομικής απόδοσης, όπως ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ, οι ροές κεφαλαίου, και της αστάθειας συναλλαγών ξένων νομισμάτων. Επίσης, τα δίκτυα πληρωμών, όπως VISA, MasterCard, American Express, όλα εξαρτώνται από τους ISO 4217 κωδικούς για τις διεθνείς συναλλαγές και μετατροπή νομίσματος. Μόλις οι τράπεζες μέλη αρχίσουν να ζητούν διακανονισμό σε Bitcoin για ορισμένες πράξεις, τα δίκτυα πληρωμών θα αναζητούν το αντίστοιχο κωδικό νομίσματος σύμφωνα με το πρότυπο ISO.

Ο κωδικός XBT φαίνεται να είναι ο τρίτος κωδικός που αντιπροσωπεύει «αξία» χωρίς κρατικούς ή κυβερνητικούς δεσμούς. Οι άλλες δύο αξίες είναι το ασήμι που αναπαρίσταται με τον κωδικό XAG και φυσικά ο χρυσός με κωδικό XAU. Οι εξελίξεις έρχονται ως μια ισχυρή επιβεβαίωση των λεγομένων των συντακτών του BitcoinX.gr, που έχουν επανειλημμένα επαναλάβει ότι το Bitcoin δεν αποτελεί φούσκα ή πυραμίδα, ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί ή να τεθεί εύκολα εκτός νόμου αφού η αξία του έγκειται στο γεγονός ότι διευκολύνει κι επιταχύνει τις συναλλαγές και μάλιστα με πολύ μικρότερο κόστος από τις «παραδοσιακές» μεθόδους. Ας μην ξεχνάμε πως το Bitcoin είναι πρωτοποριακό από την άποψη ότι αποτελεί και το δίκτυο μεταφοράς της «αξίας» αλλά και την ίδια την «αξία» (ή λογιστική μονάδα αν προτιμάτε).

Μοιραστείτε το!